Cruci Zodiac: semne cardinale, semne fixe si semne mobile

Zodiacul fiind reprezentat ca un cerc impartit in 12 parti egale - cele 12 zodii -, o cruce pe zodiac inseamna 4 zodii plasate din 90 in 90 de grade. Daca le unim intre ele prin linii, in ordinea in care apar pe cerc, obtinem un patrat (de aici, unghiul de 90 de grade mai este numit si cuadratura). Daca unim intre ele prin linii zodiile opuse pe cerc, obtinem o cruce.

Avem astfel 3 cruci pe zodiac, adica 3 grupe de cate 4 zodii. Fiecare grupa este caracterizata de o asa-numita Calitate: Cardinala, Fixa sau Mobila (pentru aceasta se mai foloseste si termenul de Mutabila, sau Comuna). Asadar, fiecare zodie are o anumita Calitate dintre acestea 3, si succesiunea Calitatilor pe zodiac este constanta, astfel:

Crucea Cardinala: Berbec, Rac, Balanta si Capricorn

Este alcatuita din semnele care, pe Zodiac, incep la cele 4 puncte cardinale. In reprezentarea generica a Zodiacului, Estul este la inceputul Berbecului, Vestul este la inceputul Balantei, Nordul este la inceputul Racului, iar Sudul este acolo unde incepe Capricornul. Semnele Cardinale, in general, se caracterizeaza prin initiativa, influenta, autoritate, impulsuri spre actiune, entuziasm, simt al conducerii, spirit inovator, pionierat. Soarele parcurge un semn Cardinal la inceputul fiecaruia din cele 4 anotimpuri, deci in general un semn Cardinal este asociat cu inceputul unei etape noi dintr-un ciclu natural, firesc.

Crucea Fixa: Taur, Leu, Scorpion, Varsator

Este alcatuita din cele 4 semne care sunt amintite si in Biblie, de pilda in viziunile lui Enoh, despre cele 4 animale - taur, leu, vultur si om (Scorpionul are asociata si o veche simbolistica a Vulturului, iar Varsatorul are ca simbol un om care revarsa in lume apa cunoasterii), si ele apar si in Sfinxul din Egipt - care reprezenta o fiinta cu trup de taur, gheare si coada de leu, aripi de vultur si chip de om. Semnele Fixe se caracterizeaza, in general, prin continuitate, perseverenta, consecventa, rabdare, conservatorism, tenacitate, calitati de executant, stabilitate, prudenta, simt practic. La mijlocul fiecarui anotimp, Soarele parcurge un semn Fix, si este perioada cand caracteristicile anotimpului respectiv sunt cel mai bine fixate, cel mai bine evidentiate, deci in general un semn Fix este asociat cu un moment de stabilizare si derulare constanta a lucrurilor din cursul unui proces.

Crucea Mobila: Gemeni, Fecioara, Sagetator, Pesti

Este alcatuita din asa-numitele semne duble, oscilante si schimbatoare. Gemenii sunt reprezentati ca doi copii gemeni. Fecioara este simbolizata ca o fata cu un spic de grau, simbol al relatiei stranse a omului cu natura. Sagetatorul este reprezentat ca un centaur, jumatate om, jumatate cal (deci animal). Iar pestii sunt doi pesti care inoata in sensuri contrare. Semnele Mobile se caracterizeaza, in general, prin mobilitate, dualitate, oscilatii, flexibilitate, inconsecventa, agilitate, instabilitate, caracter schimbator. Soarele parcurge un semn Mobil cand se apropie de sfarsitul unui anotimp, deci in general un semn Mobil sugereaza schimbarea, inlocuirea unei conditii cu alta, incheierea unei etape si pregatirea pentru trecerea la alta etapa.

Sursa: ScoalaDeAstrologie.ro