Elementul Lemn In Astrologia Chineza

Sobolanul De Lemn

General. Esenta lemnului, rara sau comuna, este ceva fara de care viata noastra nu ar fi ajuns pana aici. Astfel, influenta acestui element asupra semnului Sobolanului induce ca acesta sa fie o adevarata personalitate, un tip progresist si orientat spre succes. Este genul care cauta in permanenta avand flerul de a exploata tot ceea ce acumuleaza in directiile care il intereseaza si de care are nevoie pentru a se proteja de viitor.

Social. Tip deosebit de prietenos si sociabil, comunicativ si plin de umor, Sobolanul de Lemn este genul care nu va avea niciodata probleme in ceea ce priveste cercul de prieteni (relativa teama de singurate este cert eliminata de elementul Lemn pentru acest tip de Sobolan). Unica problema a acestuia este egoismul, peste care trece usor atunci cand are nevoie de cei din jur.

Profesie. Dotat cu o minte agera, vie, avand o sete de a sti permanenta, acest tip va depune mult efort pentru a face orice treaba/ insarcinare i se pare utila pentru viitor. Acumuleaza rapid tot ce ii este necesar pentru intelegerea si mentinerea functionarii sistemului ajungand rapid sa il faca pe acesta sa "munceasca pentru el". Fiind foarte strict cu prioritatile va fi aproape mereu un individ competent.

Financiar. O componenta a fricii de insecuritate este destul de accentuata pentru acest element si, in consecinta, eforturile investitionale ale Sobolanului de Lemn nu vor da randamentele ce se estimeaza in special datorita faptului ca acestea, aproape intotdeauna, nu ajung la maturitate. Esential pentru el va fi sa aprecieze sprijinul (care il va gasi usor) celor din jur.

Familie. Sobolanul de Lemn nu iese in evidenta cu ceva privitor la familie si beneficiaza de toate caracterele familiale de baza ale semnului Sobolanului fara a excela in ceva anume. Se poate expune, totusi, unor tendinte egoiste si va fi absolut necesar sa isi tempereze enorma inclinare de a descoperi ce nu exista. Energia poate fi utilizata cu mult folos in alte directii.

Critic. Lemnul, singurul dintre elemente viu cu adevarat este cel care se teme cel mai mult de fragilitatea si efemeritatea vietii. Aceasta teama de insecuritate este insa, de cele mai multe ori, neintemeiata, fiind compensata destul de des de inteligenta si aptitudinile semnului. In cazul unei destabilizari pronuntate acest element devine instabil nascand posibilitatea oricarei forme de raspuns (de la opozitie la fuga/ cedare) fapt ce il poate tranforma intr-un tip in care nu se poate pune baza (cum sunt majoritatea celor de sub semnul Sobolanului in timp de criza).

Completari. Principala influenta a elementului Lemn pentru nativul Sobolan se concretizeaza intr-o mare capacitate de a se adapta factorilor de mediu. Ei vor sti permanent ce pozitie sa adopte pe toate liniile pentru o dezvoltare continua si innoitoare a propriilor activitati (sau ale altora in mediul in care se va dori intruziunea acestuia).

Fata de ceilalti Sobolani el va gasi intotdeauna sprijin si bani oriunde si oricand vor avea nevoie, pentru ca oamenii au aproape intotdeauna incredere in capacitatea Sobolanului de a face bani (sau treaba). Suplimentar apare si o incredere in capacitatea de a transforma ideile proprii sau ale altora si de exploata orice informatie sau situatie in domeniul in care se desfasoara respectiv se va desfasura activitatea in cauza. Dezavantajele fata de ceilalti sobolani sunt reprezentate de inclinarea spre a nu finaliza sau de a schimba planurile si mersul evenimentelor. Acest lucru induce consumuri de resurse si energie mai mari decat poate "duce" fragilul Sobolan, planurile sale ramanand mai mereu "crude", fara a se obtine rezultatele estimate sau cel putin satisfacatoare. Pierderea increderii celor din jur in el va induce eliminarea sa din orice activitate si din orice mediu indiferent de calitatile ce au fost probate.

Bivolul De Lemn

General. Nativul Bivol are una din cele mai vii influente din partea elementului lemn devenind cel mai dependent (dintre nativi) de sentimentele proprii sau ale celor din jur. Acestea pot aduce cele mai diverse modificari comportamentale facand din nativ sa fie cel mai putin rigid si cel mai putin constiincios daca nu ia in seama manifestarile si sentimentele celor din jur (in conditiile in care credulitatea sa devine mult mai cerebrala).

Social. Indiferent de masca ce o va adopta in relatiile cu ceilalti este cel mai sociabil nativ fiind un individ care reactioneaza rapid la cerintele celor din jur (in sens constructiv). Are tendinta permanenta de a crea un sistem social propriu care il "ingrijeste cu grija", plin de energie si de un adevarat spirit de tata al celor inclusi in sistemul propriu de valori.

Profesie. Este foarte inclinat catre vederile noi si progresiste. In echilibru cu un oarecare sistem de evaluare conservator (propriu nativilor Bivol) el va fi permanent echilibrat in gesturile sale catre ocupatiile profesionale. Integru si integrat permanent intr-un sistem de valori etic, capabil de a ceda/ adapta regulilor majoritatii este capabil de a urca pe culmi nebanuite in profesia aleasa.

Financiar. Echilibrul intre progresism si conservatorism il face un tip deosebit de inclinat spre a avea cele mai bune gesturi investitionale si, in consecinta, de a fi bine echilibrat dinm punct de vedere financiar. Aceste elementele il pozitioneaza ca fiind cel mai pasibil (dintre nativii Bivol) spre acumularea de bogatii, spre stabilitate, spre expansiune.

Familie. Familia este manifestarea esentiala a echilibrului si prosperitatii acestei combinatii intre nativul Bivol si elementul lemn. Permanent la curent cu aspiratiile si dorintele membrilor propriei familii, capabil aproape intotdeauna de a-I sustine pe drumul lor va fi unul dintre cei mai doriti membri (in sprijin si apropiere) ai unei familii (un adevarat lider al acesteia).

Critic. "Fragilitatea si efemeritatea vietii" sunt o influenta aparent infima pentru acest nativ caracterizat in special de cerebralitate. Totusi, "sufletul" acestuia este usor de invins mai ales datorita sentimentalismului care sta la baza existentei sale (tot ceea ce face este legat de viata si de iubirea fata de cei din jur). Din acest motiv el va avea o permanenta tendinta spre depresii care pot atinge diferite intensitati. Atunci, sub influenta acestora, are inclinatii "ciudate" spre a pune capat suferintei, daca a ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa continue. Poate gresi usor.

Completari. Permanent echilibrat, gata de a se adapta (in limita posibilitatilor reale) tuturor elementelor care compun mediul sau inconjurator, posesor al unei adevarate si stabile charisme, nativul Bivol aflat sub influenta elementului lemn poate fi catalogat ca fiind una din cele mai agreabile si de dorit combinatii. La toate acestea trebuie amintit si faptul ca stie si trebuie sa lucreze in echipa. Astfel el are disponibilitatile necesare pentrua urca spre culmi nebanuite adunand bogatii si ajungand la cele mai inalte ranguri sociale (permise de mediul in care isi duce existenta). Analist de invidiat al factorilor de mediu va trebui sa acorde o atentie deosebita descoperirii si aplicarii de "retete" pentru actiunile colective (in acord cu tipicul sau inclinat spre cinste si impartialitate - aici a se retine ca este necesar sa "lase putin sufletul deoparte" in special pentru cei slabi ce pot "incurca").

Admirat pentru integritatea si etica sa, avand noroc mai mult decat cei din jur, va trebui (si trebuie retinut ca nu este o cerinta neglijabila) sa fie deosebit de atent la pornirile de invidie sau la "jocurile de culise din jurul sau. Fiind un adevarat lider va periclita "pozitia" parvenitilor" sau a "nemeritoriilor" din jur. Si intre ei pot exista persoane care manipuleaza perfect sentimentele celor din jur producand prejudicii nemeritate celor care "atenteaza" la pozitia lor, chiar daca merita.

Tigrul De Lemn

General. Combinatia intrupata in Tigrul de Lemn naste un individ caruia nimic nu ii este indispensabil sau lipsit de utilitate, banzandu-se pe un fel de spirit practic si impartial care pare sa nu tina cont de realitate, de cerintele sale imediate sau viitoare. Poate ca tate acestea se detoreaza fie lipsei controlului permanent si de profunzime, fie faptului ca doreste sa dea impresia ca pastreaza o aparenta ordine "nederanjanta".

Social. Va avea de a face cu o multime de prieteni, suporteri dar si adversari deoarece ii place sa cunoasca oameni din toate categoriile sociale chiar daca este permanent atras de societatea "inalta". Fiind un tip tolerant are vederi destul de democratice, mai ales datorita faptului ca el stie ca efortul comun, bine "directionat" poate ajuta avansului rapid in ierarhia societatii.

Profesie. Nu se poate spune ca nu este "predispus" unei profesii alese de el insusi, caruia sa i se daruiasca si care sa il slujeasca sa aiba parte de ceea ce isi doreste. Problemele apar de la faptul ca este adeptul evitarii lucrurilor marunte, ca nu este prea "priceput" si ca nu este prea indicat sa fie "incarcat" cu mai mult decat poate duce.

Financiar. Faptul ca este un tip deatul de calculat il poate "orienta" pe un curs bun al "banilor". Important va fi sa suporte limitarile si "tragerile de timp" financiare si sa fie ceva mai atent la sfaturile celor din jurul sau in aceasta directie selectand din ele ceea ce simte ca este bun. Tigrul de Lemn trebuie sa nu uite ca riscul este ceva destul de fatal pentru gesturile sale.

Familie. Tigrul de Lemn beneficiaza de o personalitate destul de inclinata spre "eforturile" de grup. Poate ca, datorita acestui fapt, de aceea va cauta sa aiba cat mai repede propria sa familie sau, mai bine zis, punctul permanent de sprijin pentru viata care urmeaza. Este important ca sa poata feri familia de faptul ca este loial doar lui insusi.

Critic. Chiar daca i se pot aduce "acuze" asupra faptului ca este o persoana care "se gandeste doar la ea" este bine sa ne gandim ca Tigrul de Lemn reactioneaza asa deoarece a ajuns atat la concluzia ca are un talent notoriu de a atrage in jurul sau oameni nepotriviti cat si la faptul ca nu prea pune pret pe cei care il parasesc. Acest lucru se datoreaza faptului ca punctul critic cel mai feroce al individului nostru sta in relatiile cu oamenii si imposibilitatea sa de a renunta la cei care stiu sa il speculeze si, mai ales, sa il faca sa scape de relatiile "incomode".

Completari. Influenta elementului lemn asupra nativului Tigru naste, in primul rand, o capacitate de adaptare la factorii de mediu destul de evidenta. Vom avea de a face cu un individ fermecator si inovator, gata de a conduce si manipula pe cei din jurul sau in directia intereselor sale. Totul, dar absolut totul, va depinde de cat de mult se implica si, mai ales, de cat de multe elemente relationale poate controla. Nu trebuie sa uitam de superficialitatea sa si de faptul ca nu este genul care sa se incarce cu mai mult decat poate "duce". Toate calitatile sale pozitive vor deveni rapid si eficient de tip negativ daca va dezamagi chiar si cele mai lipsite persoane din anturajul/ mediu sau social.

In plus are o tendinta destul de evidenta de a schimba permanent nivelul sau de implicare sau, mai precis, planurile proprii si mersul evenimentelor, fapt care induce consumuri energetice de nesuportat si, mai ales, oboseste pe cei din jur (fara a mai vorbi despre posibilitatea de a nu duce la bun sfarsit niciunul din planurile sale. Poate ca va fi cel mai bine sa actioneze in sensul limitarii "ariei de activitate" pentru a putea actiona in sensul "lucrului bine facut". Poate?!? Un alt element are nu trebuie sa il "scape" din vedere este comportamentul onorabil de care face atat de mult caz. Nu cumva ar fi ceva mai bine daca s-ar da de exemplu celor din jur?

Iepurele De Lemn

General. Iepurele de Lemn este nascut pentru a face parte din marea padure a vietii cu legile si ciclul ei de netagaduit. Va fi un fel de echilibru intre un fel de cerinta de a trai (cu manifestari generoase si pline de intelegere si compasiune) si un alt fel de a trai (cu manifestari induse de ambitiile sale si de legile implacabile si nemiloase ale unei convietuiri in marea jungla a vietii).

Social. Prezenta simpatica si ingaduitoare, inclinata (parca creata pentru asa ceva) spre relatii "de grup", spre eforturi colective, este genul de individ care va avea destul de multe prietenii de valoare. Problema este ca trebuie sa gaseasca acest mediu si, apoi, trebuie sa isi cenzureze ceva din tendinta spre neimplicare sau spre a sufoca cu ajutorul pe cel mai slab decat el.

Profesie. Este unul din adeptii compromisurilor in ceea ce priveste propria persoana si, din acest motiv nu va avea probleme in cariera sa, indiferent care va fi aceasta. Doar ca este important sa fie atent si sa discearna in "raport" cu situatia reala pentru a avea resursele necesare sa izoleze pe cei care profita de pe urma simturilor sale de colaborare si a generozitatii "nefondate".

Financiar. Dorinta sa naturala de a se simti parte intr-un grup si de a iesi in evidenta numai cand este sigur de ceea ce este sau ce face il determina sa aiba comportamente financiare atipice, care par ca eludeaza logica. Poate ca vremurile tin cu el, poate ca nu, important va fi sa cedeza mai greu in fata sentimentelor ca este cel care creaza un precedent contestat sau netestat.

Familie. Este unul din Iepurii creati pentru viata de familie. Atat timp cat aceasta merita si il va recompensa prin realizarea fiecaruia dintre membrii acesteia totul este OK. Daca nu se intampla asa el va forta multe situatii exploatand din resursele si calitatile sale in interesul comun fara a exagera. Daca nici asa nu merge va considera mai simplu sa se izoleze sau sa fuga.

Critic. Lemnul, singurul dintre elemente viu cu adevarat este cel care se teme cel mai mult de fragilitatea si efemeritatea vietii. Aceasta teama de insecuritate este insa, de cele mai multe ori, neintemeiata, fiind compensata destul de des de inteligenta si aptitudinile semnului. In cazul unei destabilizari pronuntate acest element este instabil nascand posibilitatea oricarei forme de raspuns (de la opozitie la fuga/ cedare) fapt ce il poate tranforma intr-un tip in care nu se poate pune baza (cum sunt majoritatea celor de sub semnul iepurelui in fata conflictelor).

Completari. Principala influenta a elementului lemn pentru nativul Iepure se concretizeaza intr-o mare capacitate de a se adapta factorilor de mediu. Ei vor sti permanent ce pozitie sa adopte pe toate liniile pentru o dezvoltare continua si innoitoare a propriilor activitati (sau ale altora in mediul in care se va dori intruziunea acestuia) sau, cel putin, pentru necesitatea de a se adapta. Datorita tendintelor de grup destul de caracteristice, Iepurele de Lemn va fi genul care tinde sa devina prea evaziv (sau prea birocratic) atunci cand trebuie sa ia o hotarare dura (care tinde sa supere sau sa penalizeze pe cei vinovati) fapt pentru care va avea comportamente destul de ciudate, care pot aduce pagube reale la nivel social, profesional sau de familie (fara a mai lua in calcul si latura financiara unde, datorita acestui fel de a fi, pot apare adevarate dezastre).

Iepurele de Pamant este creat pentru a invinge in societatea de tip colaborativ fie ca se va integra fara "rezistenta" fie ca va sti sa exploateze potentialele celor din jur. In cazul celei de a doua variante se pot naste adevarate varfuri indiferent de domeniul ales datorita atat diplomatiei cat si datorita faptului ca stie sa aprecieze valoarea eforturilor celor implicati si sa ii rasplateasca astfel incat acestia sa perceapa ca el este deosebit de generos si, nicidecum, ca pur si simplu ii plateste.

Dragonul De Lemn

General. Dragonul de Lemn este un individ care imbina destul de eficient focul si puterea de lider a tot ce poate da nativului Dragon cu ideea de viata, generozitate si oarecare intelepciune care rezida din aceasta. Va avea puterea de a realiza un fel de echilibru optim intre puterea Eu-lui sau si dorinta de a deranja cat mai putin posibil pe cei care ii "completeaza" viata avand grija sa mearga intotdeauna cat mai pe mijlocul drumului.

Social. Este un individ mai putin mandru si irational fata de ceilalti Dragoni, preocupat mereu de cei din jurul sau chiar daca, la prima vedere, poate fi catalogat a fi genul tipic de Dragon, cu referire la manifestarile vindicative si egoiste care ies in evidenta si care prejudiciaza orgoliile si "forta" celor care compun mediul social al acestuia.

Profesie. Creativitatea si perseverenta sa nu aveau cum sa nu fie de nepretuit in drumul ales catre implinirea profesionala. Dragonul de Lemn este un foarte bun practician si aplicant al ideilor sale, precum si un colaborator de excelenta fapt care il va face un lider deosebit de bun in egala masura cu un colaborator demn de luat in seama mai ales atunci cand este vorba despre "nou".

Financiar. Este genul de individ care analizeaza atat din dorinta de a se convinge ca este bine ceea ce face cat si datorita faptului ca iubeste teoriile care pun in evidenta cauza si efectul situatiilor analizate. Din acest motiv "soarta" sa financiara va depinde mai mult de mediul in care isi va desfasura activitatea decat de gesturile sale investitionale (care sunt obligatoriu cele mai bune).

Familie. Dragonul de Lemn vede familia ca fiind locul cel mai bun pentru manifestarea tuturor calitatilor sale bune fara a se teme de erori de interpretare sau frica de "penalizare". De aceea se va comporta admirabil, indiferent de "pozitia" sa in cadrul familie in conditiile in care nu va avea certitudinea ca unii membri (sau intreg ansamblul) il folosesc sau ignora.

Critic. Ramasitele nativului Dragon il pot transforma pe individul nostru intr-un exemplu al egoismului si fortei brute. In plus, datorita unei tendinte destul de evidente de a diseca prea mult subiectele sau de a domina oamenii, mai ales atunci cand acestia se opun gesturilor (deciziilor) sale el va fi destul de predispus spre dezamagire si, in consecinta, spre manifestarile violente si neiertatoare de care aminteam anterior, fara a mai tine cont daca apar si "victime colaterale". In aceste cazuri este bine sa ramana la ceea ce este el, un individ intelept si generos.

Completari. Principala influenta a elementului lemn pentru nativul Sobolan se concretizeaza intr-o mare capacitate de a se adapta factorilor de mediu. Ei vor sti permanent ce pozitie sa adopte pe toate liniile pentru o dezvoltare continua si innoitoare a propriilor activitati (sau ale altora in mediul in care se va dori intruziunea acestuia). Fata de ceilalti Dragoni el va gasi intotdeauna sprijin si bani oriunde si oricand vor avea nevoie, pentru ca oamenii au aproape intotdeauna incredere in capacitatea Dragonului de a face bani (sau treaba). Suplimentar apare si o incredere in capacitatea de a transforma ideile proprii sau ale altora si de exploata orice informatie sau situatie in domeniul in care se desfasoara respectiv se va desfasura activitatea in cauza.

Dezavantajele Dragonului de Lemn apar mai ales in situatii in care acesta percepe de la mediul inconjurator o stare de hartuire legata de pozitia sa sociala, profesionala, etc.. Fiind genul care doreste sa deranjeze cat mai putin pe cei din jurul sau este evident ca cere acelasi lucru si de "partea cealalta" si, in aceste situatii el va fi ceva mai putin binevoitor decat s-ar pare. Atunci se vor "trezi" toate instinctele de lider si razboinic ale Dragonului si nu se stie exact care vor fi urmarile.

Sarpele De Lemn

General. Elementul lemn este compatibil vietii si induce nativului sarpe mai multe caracteristici ce pot fi asimilate acesteia cum ar fi buna cunoastere a firii omenesti. Din acest motiv acest nativ va fi un individ prietenos care comunica foarte bine cu semenii din jurul sa. Unul din marile sale avantaje se va sprijini tocmai pe aceasta calitate a sa in sensul ca este genul care munceste permanent pentru a exista acumulare pentru toti.

Social. Nu mai trebuie sa repetam elementul definitoriu descris mai sus ci doar sa completam cu altele elemente de relatie. Astfel, sarpele de lemn este un individ care tamjeste dupa admiratia si aprobarea publicului/ a celor din jur fie din motive ce privesc manifestarile sale de opulenta fie pur si simplu din dorinta de a se face simtit ca fiind util tuturor in cele mai diverse conditii.

Profesie. Este intelept, inteligent si ambitios, constient de aceste calitati, preferand sa munceasca intr-un loc cat mai linistit care sa ii de-a posibilitatea sa se desfasoare in liniste. Numeroasele si "costisitoarele" sale interese au nevoie de destule resurse. Fiind un tip foarte bine informat el va munci permanent pentru a acumula tot ceea ce ii este necesar ascensiunii constante in profesie.

Financiar. Dorind in permanenta stabilitatea emotionala si financiara sarpele de lemn va fi genul care va realiza investitii care beneficiaza de un perfect echilibru intre risc si eficienta. Buna sa informare va fi permanent completata de un simt al ascultatorului avand darul de a gasi si mai ales de a asculta acele persoane care stiu ce sa faca si pe care el sa le urmeze in ceea ce face.

Familie. Familia este pentru sarpele de lemn una din cerintele de baza pentruu bunul mers al lucrurilor. Dupa cum spuneam stabilitatea emotionala este o cerinta de baza a acestui nativ. Daca se va lua in considerare faptul ca el interpreteaza deseori familia ca fiind prima celula in care el isi poate exercita influenta "sociala" va rezulta un individ deosebit de atasat de familie.

Critic. Problemele sarpelui de lemn deriva din dorintele sale permanente de integrare sociala si mai ales de manifestare a orgoliilor opulente (chiar daca acestea sunt proprii, fara manifestare exterioara). Un mediu mai putin permisiv evolutiei acestui nativ va duce in scurt timp la actiuni ce vor consuma din ce in ce mai multa energie. Si cum nativul sarpe nu exceleaza in domeniul acesta este evident ca va deveni deosebit de neatent si de cele mai multe ori nedrept tocmai cu cei care doreste sa ii ajute. Cercul vicios al esecului poate avea uneori amplitudini de neimaginat.

Completari. Din punct de vedere social acest nativ se poate "lauda" si cu faptul ca sfaturile sale sunt de cele mai multe ori de calitate superioara (pe fondul simtului de observator fin al acestuia). De aceea, de cele mai multe ori, aceste sfaturi ajung sa fie deosebit de pretuite si sa atraga din ce in ce mai multa lume in jurul acestora. In plus sarpele de lemn este un individ care se va exprima deosebit de clar si corect fiind un vorbitor foarte elocvent.

La toate aceste caracteristici sociale se va adauga si aura de mister caracteristica nativilor sarpe care va face ca acest individ sa atraga pe cei din jur asemenea unui far in mijlocul noptii. Buna sa judecata, discretia si simtul ascutit al valorilor va completa pe deplin calitatile acestuia mai ales in directia integrarii sociale. Cu toate acestea acest individ va fi nevoit sa fie deosebit de atent la tot ceea ce face. Posibila sa reactie in sensul de a se folosi de acest succes poate crea rapid si distrugator o imagine care nu are nimic de a face cu realitatea. "Durerea" sarpelui de lemn va fi maxima si greu de disimulat fapt ce il va transforma intr-o prada estrem de usoara pentru factorii de mediu. Tot ceea ce este frumos in jurul sau va deveni rapid doar o simpla consolare asupra a ceea ce a fost candva.

Calul De Lemn

General. Din mica herghelia a acestor nativi, Calul de Lemn este cel mai prietenos, sociabil, rabdator si rational. Cu toate acestea mai ramane problema independentei acestuia care se rezolva printr-una din capacitatile destul de mari de a se adapta si de a face compromisuri, cu toate ca, pana si pana la urma, nu va accepta niciodata dominarea, mai ales daca aceasta este impusa si nu se bazeaza pe elemente reale, adevarate, de valoare.

Social. Volubil, posesor al unor calitati de orator destul de calitative si al unui simt al umorului demn de luat in seama, este evident ca este un individ pregatit pentru viata sociala. Problemele acestuia apar din faptul ca este "destinat" relatiilor sociale muncite, de durata, care exploateaza destul de pagubitor faptul ca tipul nostru este putin sentimental si aproape mereu preocupat.

Profesie. In general Calul de Lemn este un autodidact care doreste din tot sufletul sa stapaneasca la maxim posibil domeniul sau de activitate si, totodata, sa exploreze cat mai multe "domenii" de relatie sau care se conformeaza dorintei sale de neconventional. Constient si bine ancorat in realitate munceste din greu dar numai si numai pentru a-si acoperi responsabilitatile.

Financiar. Individ progresist si modern, destul de bine ancorat in realitate si in ambitiile lui nu are de ce sa nu aiba reusite in viata financiara chiar si atunci cand mediul in care traieste isi "face de cap" sau tinde sa aiba rezultante constrictive. Important va fi sa isi cenzureze pornirile spre nou si neconventional in aceste medii "negative" actionand cat mai clasic (conservator).

Familie. Familia este o parte componenta a propriei persoane, un fel de reprezentant "in lipsa" si "in prezenta" a tot ceea ce poate fi ea pentru si intru persoana Cal de Lemn. Din aceste motive el va face tot ceea ce ii sta in putinta pentru ca standardele acesteia sa fie cat mai ridicate si sa il sau sa o reprezinte cat mai bine. Pacat ca este destul de inclinat spre aventura…

Critic. Chiar daca este cel mai putin egoist dintre nativii Cal, individul nostru tinde sa aiba des comportamente inconstiente in aceasta "directie". Daca se va lua in considerare faptul ca cei din jur vor incepe sa il "penalizeze" pe aceasta "linie" destul de neinteleasa de Calul de Lemn, se va ajunge in situatia in care el sa se manifeste destul de nepotrivit, sa nu se mai concentreze destul de eficient (dand atentie "vorbei care zboara") sau sa se "conformeze" devenind fals si nedemn de pozitia umana, profesionala, etc. care a atins-o atunci cand era el insusi.

Completari. Este un individ care cauta (efectiv) noul, schimbarea, alungarea plictiselii. Din aceste motive se poate spune ca va cauta sa inlature tot ceea ce este vechi in viata sa (mai ales daca acest "ceva" se dovedeste a fi inutil) pentru a promova permanent ceea ce este nou, util sau, cel putin, de viitor. Va avea astfel parte de schimbari de tot felul, de acceptia, analiza si/ sau aplicarea noilor curente sau a noilor concepte, fiind mereu captivat si incercand in permanenta sa se convinga prin convingerea si integrarea celor din jur la ideile sale conventionale sau nu dar obligatoriu noi.

Interesant in cazul Calului de Lemn este faptul ca el isi disciplineaza permanent gandirea si, din acest motiv, este foarte capabil de creatie intelectuala clara si sistematica. Cu toate acestea el are tendinta de a nu fi atat de atent pe cat este necesar apropos de ceea ce intreprinde/ aplica si, de cele mai multe ori se poate apune ca nu este destul de perspicace (avand si un drum "de viata" consecinta a acestor pierderi de timp, putere, munca, etc.). Noroc cu firea sa vesela si optimista, fericita si destul de independenta de ceea ce traieste dat fiind ca va avea destule probleme si cu cei din jurul sau. Calitatile sale il fac un potential pericol sau, cel putin amentintare pentru cei din jur, fapt care va fi "penalizat" pe masura indiferent cand si cum.

Capra De Lemn

General. Capra de Lemn este un fel de reprezentant real al bunatatii si compasiunii. Fata de toate celelalte semne ale ciclului, influenta Lemnului gaseste in nativului Capra posibilitati maxime de a se manifesta intru si pentru viata. Si cum, natura merge inainte fara a avea pica fata de paraziti, fata de probleme, catastrofe, etc., daruind tuturor aproape numai partile frumoase ale vietii, asa va trai si Capra noastra de Lemn.

Social. Avem de a face cu un individ deosebit de sentimental, care gaseste permanent resursele necesara de a avea incredere totala in cei care ii "are la suflet", care isi permite sa fie coplesit de de imprejurarile din viata celor din jur (mai putin norocosi decat el) ajutand si sustinand cu tot ceea ce ii sta in putere. Daca vom aminti si de principiile sale morale de valoare…

Profesie. Fiind dotat cu o perseverenta copilareasca, credula, mereu gata de a face cele mai "tari" si intelepte compromisuri pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine, capabil de a nu fi jignit de "capusele" care formeaza obligatoriu viata oricarui individ chiar si atunci cand acestea isi insusesc meritele sale, este evident de ce nu exista prea mari sanse sa aiba nereusite in cariera.

Financiar. Chiar daca va fi constient de necesitatea unei "linii" financiare care sa sustina viata de zi cu zi, Capra de Lemn va lasa ca lucrurile sa mearga de la sine. Avand si un comportament in care a sprijini pe cei din jur este ceva normal va reusi sa aiba banii necesari exact atunci cand are nevoie si va avea venituri din cele mai neasteptate directii. Dar, totul depinde de mediu…

Familie. Familia este locul unde isi poate manifesta cu eficienta maxima dorinta de viata si de sprijin a tot ceea ce inseamna viata. In functie de locul Oii de Lemn in familie va fi fie unul din sustinatorii reali ai oricaror dorinte a celorlalti fie ca isi va lasa viata in mainile lor asemeni sau identic unui copil (chiar daca nu acesta este locul sau acolo).

Critic. Asemeni naturii care, de multe ori, sufera tocmai pentru a asigura o schimbare necesara pentru progresul propriu, Capra de Lemn va avea parte de momente care sa ii slabeasca puterea si dorinta de a trai. Daca se mai iau in calcul si posibilitatile ca parazitii unui astfel de individ sa ajunga sa il copleseasca se va sesiza de ce el va ajunge sa capituleze prea repede atunci cand este necajit. Si, culmea, el va avea aceste caderi din sentimentul de vinovatie ca nu a reusit sa gaseasca solutia de a evita aceasta situatie de "neputinta" de partea sa uitand de soarta…

Completari. In general avem de a face cu un individ destul de placut, visator, plin de umor, cu o fire ce poate fi usor catalogata a fi inclinata spre lenevie, dar inteligenta si receptiva la dorintele altora. Nu cumva toate acestea se datoreaza faptului ca ea asteapta un semn, un gest de partea celor care ii fac viata sa fie traita? Nu uitati ca niciodata nu veti intalni o Capra de Lemn care sa nu fie constienta de valoarea sa intrinseca si de locul ei in mersul evenimentelor!

Traind pentru si datorita celor din jurul ei, Capra de Lemn, mai ales daca avem de a face cu un individ cu ceva mai multa personalitate, poate ajunge si in situatia in care sa poata fi numita si "lupul de lemn". Atentie la muscatura ei! Sau, mai bine, oferiti putina dragoste, recunostinta si/ sau altele asemenea pentru ca va uita imediat de ce va "arata dintii" (daca imi aduc bine aminte exista si o zicala care spune ca "Capra poate fi tunsa dar nu i se schimba naravul"). Forta existentiala a Oii noastre sta si in spiritul cald, adevarat, care este imposibil sa nu fie rasplatit de oricare dintre cei care ii formeaza viata, mediul social. Dar sa nu va ganditi vreodata ca aveti de a face cu o victima, cu ceva gata de sacrificat. Totul este un compromis al vietii, orientat pe linia progresului si a dezvoltarii, indiferent de forta si valoarea celui luat in calcul.

Maimuta De Lemn

General. Esenta lemnului, rara sau comuna, este ceva fara de care viata noastra nu ar fi ajuns pana aici. Astfel, influenta acestui element asupra semnului Maimutei induce ca acesta sa fie o adevarata si de necontestat personalitate, un tip progresist, mereu orientat spre succes. Este genul care cauta in permanenta avand flerul de a exploata tot ceea ce acumuleaza in directiile care il intereseaza si de care are nevoie pentru a se proteja de viitor.

Social. Este una dintre maimutele cele mai bine dotate pentru viata sociala atat datorita existentei unui puternic simt al onorabilitatii cat si datorita dorintei acesteia de prestigiu. Daca se mai ia in calcul si faptul ca dorinta de comunicare cu ceilalti este ceva esential pentru Maimuta de Lemn, nu va fi greu sa ne dam seama de ce este atat de placuta si apreciata.

Profesie. Este o persoana care cauta ordinea in tot ceea ce traieste, pe fondul unei vesnice angajari spre "din ce in ce mai bine". Din aceste considerente se deduce usor de ce ea va exploata la maxim tot ceea ce ii ofera viata profesionala si va cauta permanent sa isi poata manifesta calitatile in cea mai stransa relatie cu castigurile materiale si umane nascute din aceasta.

Financiar. Lemnul ii va da Maimutei o putere de intuitie precisa, bine ancorata in realitate, fapt care o va face capabila sa intrevada cursul evenimentelor. Datorita acestui atu ea isi va mentine la cele mai calitative cote standardul de viata dar va fi tributara mediului social in care soarta a ales ca ea sa isi duca existenta. Nu trebuie sa uitam ca este genul permanent nemultumita de ceea ce are.

Familie. Inclinatia spre viata si progres nu are cum sa nu se manifeste si la nivelul familiei. Daca va gasi resursele sa nu fie prea acida cu unii membri care pot "trage in jos" grupul nu va avea de ce sa nu fie parte a unei familii cu adevarat multumite de ceea ce traieste. In plus este bine sa fie atenta la tendinta de a exagera sau de a specula atunci cand se simte "hartuita".

Critic. Lemnul, singurul dintre elemente viu cu adevarat este cel care se teme cel mai mult de fragilitatea si efemeritatea vietii, fara a mai lua in calcul efemeritatea oamenilor si a intereselor acestora in raport cu nativul nostru. Problema reala apare, insa, datorita faptului ca Maimuta de Lemn este genul care cauta intotdeauna raspunsuri si nu va da inapoi in mod pasnic daca nu are toate elementele necesare de a intelege ceea ce se petrece. In plus nu trebuie sa uitam de faptul ca ea este permanent nemultumita de ceea ce are si, in consecinta…

Completari. Principala influenta a elementului lemn pentru nativul Maimuta se concretizeaza intr-o mare capacitate de a se adapta factorilor de mediu. Ei vor sti permanent ce pozitie sa adopte pe toate liniile pentru o dezvoltare continua si innoitoare a propriilor activitati (sau ale altora in mediul in care se va dori intruziunea acestuia). Capacitatea de "penetrare" a acestuia se sprijina si pe un puternic simt al situatiei bazat pe o activitate care tinde sa fie cat mai bine organizata/ pregatita. In plus este genul care stie aproape in orice situatie sa nu exagereze sau sa speculeze ineficient, fapte care, dublate de perseverenta atat de cunoscuta de cei din jur, nu face altceva decat sa elimine incetul cu incetul tot ceea ce ii sta in cale. Nu este cazul sa uitam de cei care se opun si sa ii prevenim ca se pot astepta la orice "miscare".

Dezavantajele fata de celelalte maimute sunt reprezentate de inclinarea spre a nu finaliza sau de a schimba planurile si mersul evenimentelor. Acest lucru induce consumuri de resurse si energie mai mari decat poate "duce" mediul social, si planurile sale sa fie evaluate in cel mai prost mod care se poate imagina. Pierderea increderii celor din jur fata de maimuta noastra devine ceva usor de uitat fata de furia cu care se va manifesta nativul nostru cand va finaliza activitatea "prost evaluata".

Cocosul De Lemn

General. Esenta lemnului, rara sau comuna, este ceva fara de care viata noastra nu ar fi ajuns pana aici. Astfel, influenta acestui element asupra semnului Cocosului induce ca acesta sa fie un tip progresist, care, daca ajunge sa fie multumit de calitatile sale de cinste si integritate va excela in atingerea performantelor sale legate de intentiile de stabilitate si forta, uimind deseori pe toata lumea cu planurile proprii (si cu solutiile acestora).

Social. Tip deosebit de prietenos si sociabil, comunicativ si plin de umor, Cocosul de Lemn este genul care tinde sa fie altruist in special pentru imbunatatirea conditiilor existentei sociale proprii si/ sau a grupului social in care isi duce existenta. Toate acestea se datoreaza in general faptului ca este genul care doreste relatii si asociatii stranse cu oamenii cu care traieste sau lucreaza.

Profesie. Elementele de manifestare sociala in stransa relatie cu tendintele sale spre stabilitate sau, mai des, ascensiune il fac sa fie un bun profesionist indiferent de domeniul in care acesta il va selecte voluntar sau nu. Probleme apar datorita faptului ca oricat de bune ar fi intentiile sale el tinde sa inregimentele si sa disciplineze neconditionat pe cei din jur, subordonati sau nu.

Financiar. Desi dispune de toate calitatile necesare unei vieti relativ usoare si plina de succese din tot ceea ce inseamna financiar el are posibilitatea de a nu gasi energia necesara pentru a infrange si inlatura entuziasmul sau operational (fara a mai lua in calcul pe cel estimativ). Rezulta a va fi un individ care depinde de onestitatea si capabilitatea ceor cu care imparte viata financiara.

Familie. Cocosul de Lemn este unul din cei mai inclinati spre a percepe si exploata viziunea larga asupra vietii, puterea de intelegere si estimare a fenomenelor legate de ceea ce este viu. Familia va fi ceea ce este, un element definitoriu al fortei si dezvoltarii vietii. Singurele probleme ar apare din tendinta sa de a complica lucrurile si de a le face confuze din proprie initiativa.

Critic. Pentru Cocosul de Lemn principalele probleme sunt nascute de faptul ca trebuie sa fie un individ care isi controleaza propriul voluntarism si care nu este necesar sa fie sigur ca va primi de la cei din jurul sau acelasi devotament, aceeasi onestitate. In functie de ceea ce va insemna viata sa va avea parte de multe tradari, deziluzii, s.a. direct proportional cu pozitia sa sociala si, mai ales, cu increderea care o va avea in cei care stiu sa il linguseasca si sa ii "onoreze" dorinta de a i se recunoaste meritele existente sau nu.

Completari. Principala influenta a elementului lemn pentru nativul Cocos se concretizeaza intr-o mare capacitate de a se adapta factorilor de mediu. Ei vor sti permanent ce pozitie sa adopte pe toate liniile pentru o dezvoltare continua si innoitoare a propriilor activitati (sau ale altora in mediul in care se va dori intruziunea acestuia). Fata de ceilalti Cocosi el va gasi intotdeauna sprijin si bani oriunde si oricand vor avea nevoie, pentru ca oamenii au aproape intotdeauna incredere in capacitatea cocosului de a face bani (sau treaba). Suplimentar apare si o incredere in capacitatea de a transforma ideile proprii sau ale altora si de exploata orice informatie sau situatie in domeniul in care se desfasoara respectiv se va desfasura activitatea in cauza.

Asemenea celorlalti Cocosi are o tendinta ciudata de a nu finaliza planurile si actiunile sale, in special datorita faptului ca viata sa este asemenea unui vis. Chiar daca este "pamantean" si nu isi face idealuri extrem de inalte si planuri greu realizabile el tinde sa se bazeze pe persoane fara nici un fel de temei si va pierde cand se asteapta mai putin. Deziluziile de acest fel il pot transforma intr-un rebel sau un inconstient asemenea celor care l-au folosit si pagubit fara a-i aduce vreun beneficiu.

Cainele De Lemn

General. Esenta lemnului, rara sau comuna, este ceva fara de care viata noastra nu ar fi ajuns pana aici. Astfel, influenta acestui element asupra nativului Caine induce ca acesta sa fie o adevarata personalitate, un tip progresist si orientat spre succes. Este genul care cauta in permanenta avand flerul de a exploata tot ceea ce acumuleaza in directiile care il intereseaza si de care are nevoie pentru a se proteja de viitor.

Social. Energic si cooperativ, sociabil si intelegator, Cainele de Apa va fi un individ care ii va placea sa fie inconjurat de oameni si, in special, de cei puternici. Din acest motiv va fi un individ foarte popular, si va gravita spre rafinament si ranguri sociale, in ciuda calitatilor sale ascunse, dogmatice, orientandu-se spre grupurile de oameni si nu spre indivizi.

Profesie. Cinstita, politicoasa si placuta, aceasta persoana va avea nevoie de stimulari intelectuale (fara a mai lua in calcul pe cele materiale) si va munci din greu pentru a se dezvolta. Constiinta sa il va controla mereu in ceea ce face si ce este de facut in special datorita considerentelor sale ce sunt legate de ierarhia profesionala si echilibrul nascut de aceasta in ierarhia sociala.

Financiar. Stie intotdeauna ce este de facut referitor la finantele de care dispune si de cele care ii sunt necesare si nu se va da la o parte de la castiguri cat mai mari in conditii de risc cat mai mici. In fapt, caracterul dogmatic al acestuia in relatie cu absolut toate aspectele vietii sale il vor face sa fie deosebit de calculat in ceea ce face dar si deosebit de lent in acumularile materiale…

Familie. Avand un caracter care se bazeaza pe legaturile strnse si durabile cu aceea pe care ii alege drept prieteni sau iubiti era destul de imposibil ca el sa nu fie si un membru de nadejde al unei familii. Promovand bogatia, echilibrul si frumusetea mediului sau va face tot ceea ce ii sta in putere pentru a "duce" familia la maximum de calitate posibila mediului existential.

Critic. Lemnul, singurul dintre elemente viu cu adevarat este cel care se teme cel mai mult de fragilitatea si efemeritatea vietii. Aceasta teama de insecuritate este insa, de cele mai multe ori, neintemeiata, fiind compensata destul de des de inteligenta si aptitudinile semnului. In cazul unei destabilizari pronuntate acest element este instabil nascand posibilitatea oricarei forme de raspuns (de la opozitie la fuga/ cedare) fapt ce il poate tranforma intr-un tip in care nu se poate pune baza (fapt destul de atipic pentru nativul Caine).

Completari. Bazandu-se prea mult pe grupurile de oameni el se poate gasi in situatia in care sa nu existe individul necesar pentru a iesi dintr-un impas sau care sa il ajute direct si, in consecinta, sa ajunga sa regreseze deoarece refuza sa faca un pas fara sprijinul/ suportul altora. Oricum, solutia optima, este ca din primele clipe ale vietii responsabile sa invete sa fie independent in ideea feedback-ului de reflex.

Fata de ceilalti Caini el va gasi mai intotdeauna sprijin si bani oriunde si oricand vor avea nevoie, pentru ca oamenii au aproape intotdeauna incredere in capacitatea Cainelui de a face bani (sau treaba). Suplimentar apare si o incredere in capacitatea de a transforma ideile proprii sau ale altora si de exploata orice informatie sau situatie in domeniul in care se desfasoara respectiv se va desfasura activitatea in cauza. Dezavantajele fata de ceialti caini sunt reprezentate de inclinarea spre a nu finaliza sau de a schimba planurile si mersul evenimentelor. Acest lucru induce consumuri de resurse si energie mai mari decat poate "duce" fragilul caine, planurile sale ramanand mai mereu "crude", fara a se obtine rezultatele estimate sau cel putin satisfacatoare. Pierderea increderii celor din jur in el va induce eliminarea sa din orice activitate si din orice mediu indiferent de calitatile ce au fost probate.

Mistretul De Lemn

General. Esenta lemnului, rara sau comuna, este ceva fara de care viata noastra nu ar fi ajuns pana aici. Astfel, influenta acestui element asupra semnului Mistretului induce ca acesta sa fie o adevarata personalitate, un tip progresist si orientat spre succes. Este genul care cauta in permanenta avand flerul de a exploata tot ceea ce acumuleaza in directiile care il intereseaza si de care are nevoie pentru a se proteja de viitor.

Social. Avem de a face cu un individ care se naste pentru a fi legat de oameni, de cei din jurul sau. Poate ca, de aceea, marea lor majoritate sunt oameni care au placerea de a ajuta pe toti cu care vin in contact, credincios pana la capat. Este un vorbitor insinuant care va iubi orice fel de petrecere si va purifica atmosfera oriunde va merge, cautand sa fie inconjurati de "viata".

Profesie. Tot ceea ce este legat de oameni si ii ofera "prilejul" de a trai merita tot efortul si toata consideratia sa. Va ti cand si cum sa munceasca, cand si cum sa se implice, astfel incat viata profesionala sa nu constituie un reper pentru el. Cu toate acestea el va fi recompensat pentru tot ce face, pentru increderea lui in oameni, si deseori va ocupa functii si ranguri importante.

Financiar. Pentru Mistretul de Lemn banii sunt cu adevarat un mijloc si nu un scop. Poate ca, din aceasta indiferenta, ajunge deseori sa castie bani aproape fara nici un efort dar, totodata, ii va cheltui "c-am in acelasi mod". Depinde acum de cei din jur, daca va avea tendinte acumulative tip investitional (nu uitati acest aspect) sau va avea "grija" sa traiasca in detrimentul bogatiei.

Familie. Familia este detonatorul tuturor trairilor sale si, bineinteles, cea care participa in primul rand la toate exploziile vietii. Expansiv, extrem de inimos, gata de a ajuta pe cei dragi, va fi cel care cauta in permanenta sa nu existe o persoana de liant ci totul sa fie o unitate, plina de tot ce poate fi mai bun. Atentie la cei care sunt iertati de prea multe ori! Sunt eliminati fara scrupule!

Critic. Mediul in care soarta i-a plasat exista este cel care decide deseori care va fi drumul sau real, palpabil. De ce se foloseste o asemenea afirmatie interpretabila? Simplu… Mistretul nostru are un comportament orientat spre oameni, unde caile sale pozitive si stralucitoare vor incuraja oamenii sa ii accepte atat viciile cat si virtutile. Problema se va limita, deci, doar la generalitate, la fondul pozitiv sau negativ al celor din jurul sau. Si, daca avem de a face cu un tip "pozitiv", va suferi cumplit (chiar fara a arata), iar daca tipul este "negativ" tratati-l rapid de turbare.

Completari. Principala influenta a elementului lemn pentru nativul Mistret se concretizeaza intr-o mare capacitate de a ajuta pe toti cei care vin in contact cu el, aptitudinile sale in ceea ce priveste socialul si promovarea functiilor sociale fiind relativ incontestabile. In plus, viata lemnului, ii "insufla" o mare calitate, aceea de a gasi solutiile diplomatice cele mai neasteptate dar si cele mai eficiente.

Fata de ceilalti Mistreti el va gasi intotdeauna sprijin si bani oriunde si oricand vor avea nevoie, pentru ca oamenii au aproape intotdeauna incredere in capacitatea sobolanului de a face bani (sau treaba). Suplimentar apare si o incredere in capacitatea de a transforma ideile proprii sau ale altora si de exploata orice informatie sau situatie in domeniul in care se desfasoara respectiv se va desfasura activitatea in cauza. Dezavantajele fata de ceialti Mistreti sunt reprezentate de inclinarea spre a nu finaliza sau de a schimba planurile si mersul evenimentelor. Acest lucru induce consumuri de resurse si energie mai mari decat poate "duce" angajantul Mistret, planurile sale ramanand mai mereu "crude", fara a se obtine rezultatele estimate sau cel putin satisfacatoare. Pierderea increderii celor din jur in el va induce eliminarea sa din orice activitate si din orice mediu indiferent de calitatile ce au fost probate.